Esquema per temes

  • Abans de començar...

    En la formació d’Atenció a la diversitat es proporciona informació bàsica respecte diferents discapacitats (auditiva, visual, sordceguesa, intel·lectual, física, orgànica, etc), així com també s’aporta informació respecte la salut mental, temàtica d’especial interès a l’actualitat.  

    Un coneixement bàsic d’aquestes temàtiques permet aprofundir en els conceptes claus relatius a la discapacitat i també contribueix a desterrar mites i estereotips que hi ha al voltant d’aquests temes.

    Amb aquesta formació s’aporten nocions essencials sobre determinades discapacitats, juntament amb pautes en l’atenció al nostre col·lectiu.


  • Secretaria Virtual

  • 1. Introducció: Atenció a la diversitat i experiència de la persona usuària

    Aquest primer apartat consta de 3 blocs.

  • 2. Conceptes claus de les persones amb discapacitat física i/o orgànica

    En aquest bloc es defineixen diferents discapacitats físiques atenent als següents criteris: Moment d'aparició, localització i evolució.

    Per acabar amb el contingut del tema, es destacaran algunes discapacitats orgàniques.


  • 3. Conceptes claus de les persones amb discapacitat visual.

    En aquest tema es comença definint conceptes relatius a la discapacitat visual com ho són la ceguesa total legal i la deficiència visual. A continuació es presenten algunes alteracions en el funcionament visual normal i d’altra banda, alteracions greus de la visió.  

    També es presentarà en què consisteix el Sistema Braille i exemples d’ajudes tècniques per a persones amb discapacitat visual.  


  • 4. Conceptes claus de les persones amb sordceguesa.

    S’inicia fent un recordatori de què és la sordceguesa per seguir comentant aspectes claus de la sordceguesa. A continuació s’inclou una classificació en què es distingeixen dos tipus bàsics de sordceguesa.

    També es destaca el sistema de comunicació propi de les persones sordcegues: el sistema dactilològic de la comunicació. Finalment s’il·lustren els tres tipus de bastons disponibles.

  • 5. Conceptes claus de les persones amb discapacitat auditiva

    Aquest tema inicia proporcionant alguns aspectes claus referits a la discapacitat auditiva com ara les variables per classificar-les com ho és la causa, la localització de la lesió, el grau de la pèrdua auditiva i el moment d'adquisició.

    També es tracta el tipus de comunicació en persones amb discapacitat auditiva, com ho és la comunicació oral i la llengua de signes (catalana o espanyola). D'altra banda, es presentaran els principals productes de suport que les persones amb discapacitat auditiva poden emprar. Finalment, s'exposaran els principals estereotips envers les persones sordes.


  • 6. Conceptes claus de les persones amb discapacitat intel·lectual o del desenvolupament

    En aquest tema es comença aportant amb una definició de la Discapacitat Intel·lectual. També s'introdueix un concepte clau com ho és el de neurodiversitat.

    A continuació es presenta la definició segons l'Associació Americana de Discapacitat Intel·lectual i del Desenvolupament (AAIDD) i l'evolució del concepte de Discapacitat Intel·lectual fins a arribar com s'entén actualment. Per acabar, s'exposen falses creences al voltant de l'autisme i idees claus per reflexionar.

  • 7. Salut Mental

    Aquest tema comença presentant la definició de salut segons l’OMS i seguidament es defineixen les situacions de vulnerabilitat en Salut Mental, així com també es destaquen els múltiples factors que interactuen i influeixen en la seva aparició. Finalment, es tracta un aspecte clau en aquest tema: l’estigmatització i els prejudicis respecte la Salut Mental.  

  • 8. Atenció a les persones amb discapacitat

    L'últim tema s’inicia presentant unes recomanacions generals en l’atenció a les persones amb discapacitat, per, a continuació, proporcionar recomanacions més específiques adequades a les diferents discapacitats que pot presentar una persona.  

  • Opinions posteriors