La cadena de l'accesibilitat

La cadena de l'accesibilitat

per Nuria Coma Bravo -
Nombre de respostes: 9

Per tal de poder garantir l’accesibilitat és clau no trencar la cadena. Per exemple, algunes platges han creat serveis per poder facilitar el bany de les persones amb mobilitat reduïda. Però no les persones no poden anar amb autonomia perquè l’estació de tren no és accessible. Per tant, la cadena s’ha trencat.

Comparteix dos exemples on s’hagi trencat la cadena i com ho solucionaries


En resposta a Nuria Coma Bravo

Re: La cadena de l'accesibilitat

per Raquel Almacha Paredes -
-La sagrada familia està adaptada per persones amb discapacitat però no es pot pujar a les torres perquè segons ells l'ascensor és només de baixada.
-Port aventura està adaptat però les persones amb menys del 75% de discapacitat hem de fer cues encara que tinguem problemes a les cames.
En resposta a Nuria Coma Bravo

Re: La cadena de l'accesibilitat

per Josepmaria Terrer -
1. En les estacions de RENFE hi ha ascensors per accedir a les aduanes, però no disposen de rampes per poder accedir dintre dels trens. Per tant, jo posaria rampes a totes les portes perquè les persones amb discapacitat hi puguin pujar.

2. A l'institut joanot martorell és un centre educatiu que vaig estar de pràctiques i per accedir al centre hi ha una rampa on tothom pot entrar, però no hi ha ascensor per a anar el primer o segon pis. Aleshores, col·locaria una cadira en les escales (d'aquelles que pugen i tenen una rampa incorporada), perquè les persones amb diversitat funcional puguin accedir a totes les aules de l'escola.
En resposta a Nuria Coma Bravo

Re: La cadena de l'accesibilitat

per Elena Roman -
1. Alguns centres esportius tenen lavabo/vestuari adaptat però moltes vegades l’utilitza gent que realment no el necessita i qui si ho necessita s’ha de quedar esperant. Per millorar aquesta situació considero que hauria d’haver un control d’accés de qui fa servir aquest lavabo/vestuari.

2. Arran del boom dels patinets elèctrics i de bicis/motos de lloguer a les ciutats, moltes persones deixen aquests vehicles aparcats o caiguts al mig de la vorera, dificultant el pas a vianants i especialment a persones amb mobilitat reduïda. Per disminuir aquesta problemàtica es podrien habilitar zones per aparcar aquests vehicles i qui no ho compleixi multa.
En resposta a Nuria Coma Bravo

Re: La cadena de l'accesibilitat

per SWALLAH MUSAH GARIBA -
1. Algunes estacions de metro no tenen ascensors, crec recordar que Jaume I no té. Altres vegades no existeix connexió entre línies de metro o metro i ferrocarril i s'ha de sortir a l'exterior per fer el canvi.
2. També m'he trobat la situació de estar esperant un autobús i quan ha arribat no funcionava la rampa i hem hagut de esperar un altre, i tampoc funcionava. Doncs en aquest cas, s'ha fet una inversió per a adaptar el transport, però sense un manteniment és trenca igualment la cadena.
En resposta a Nuria Coma Bravo

Re: La cadena de l'accesibilitat

per Carlos Sancho Pedra -
1- A alguns centres esportius hi ha vestuari adaptat, però no hi entra ni una "camilla" per persones que la puguin necessitar (a vegades ni tan sols tenen aquella "camilla") o la cadira elèctrica no es pot maniobrar amb comoditat ni tan sols en el vestuari "adaptat".

2- S'organitzen cursets o classes dirigides per persones amb mobilitat reduïda, però només tenen una cadira de rodes per fer les dutxes, i una sola dutxa adaptada.
En resposta a Nuria Coma Bravo

Re: La cadena de l'accesibilitat

per Roger Cros Lluch -
En molts espais públics adaptats, per exemple en centres cívic on he treballat amb persones d’Ecom, la gran majoria de lavabos adaptats no ho estan, s’ha de consulta a les persones que els necessitin quines necessitats tenen, i sembla que no sempre es fa així.
Algunes estacions de metro adaptades, amb rampes i ascensors, no tenen màquines per fitxar habilitades per cadires de rodes, des de l’ajuntament s’hauria de posar remei.
En resposta a Nuria Coma Bravo

Re: La cadena de l'accesibilitat

per Maria Girbau Suñer -
1diferents parc de atraccions, et donaven una accreditacio per tenir discapacitat,a totes les persones am certificat,com la gent abusaba o hancamviat i ara si no tens mobilitat reduida no te la donen, aixo vol dir que si no pots estar mes de un temps dret no i pots anari perque as de fer cua com totom.
2 cuatre persones 2 adults i 2 infants van anar a un museu que esta dins de un bloc de pisos a bc, els 2 adults tenen mobilitat reduidad, i ho van comentar a entrada,pero fins que no van comprar les entrades no esl van dir que ni accensor ni escales mecanicas funcionaven
En resposta a Nuria Coma Bravo

Re: La cadena de l'accesibilitat

per Claudia SaladrigasTua -
El primer exemple sería:fan un lavabo adaptatat pero a la hora de accedir al bar o restaurant no es el mes adequat ,nomes hi ha dos esglaons ,la solució es mantindre els dos esglaons i al costat ficar una mini rampa o una rampa movil.
El segon exemple sería: Hi ha un bloc de pisos amb parquing particular pero el ascensor no arriba fins abaix de tot i es te que baixar caminant,la solució sería ficar el ascensor del tot i si no es posible ficar una cadira móvil o una rampa per arribar.
En resposta a Nuria Coma Bravo

Re: La cadena de l'accesibilitat

per Sergio Ramrez -
A molts instituts no hi ha ascensors per ayudar a les persones amb discapacitats y es dificulta la entrada a aquests. Es podria solucionar afegit ascensors a totes les escoles o possar una cadira dàquestes que et porten d'una planta a una altra per les escales.
També ocurreix molt aquests tipus de fenÒmens a diverses parades de metro o de renfe, on no hi ha ascensor o ayudes per aquest tipus de persones.